Itsevarmuus on opeteltava taito, ei jämähtänyt persoonallisuuden piirre

Itsevarmuutta ei pidä sekoittaa taipumukseen olla sosiaalisesti aktiivinen tai passiivinen.

Pidämme usein ekstroverttejä, sosiaalisia ja seurallisia ihmisiä itsevarmoina. On kuitenkin hyvä huomioida, että siinä missä ekstroverttiys ja introverttiys ovat temperamenttieroja ja persoonallisuuden piirteitä, itsevarmuus on omaksuttu, opeteltu ja opeteltava taito.

Sekä ulospäinsuuntautunut ekstrovertti että enemmän itsekseen viihtyvä introvertti voivat molemmat olla itsevarmoja.

Se mitä emme ekstrovertista ihmisestä välttämättä ulospäin näe, voi olla huoli tai jopa pelko siitä, mitä muut hänestä ajattelevat. Hän voi olla äänekkäästä, lähelle tulevasta olemuksestaan huolimatta hyvinkin epävarma itsestään.

Toisaalta itsevarma introvertti ei vain tunne tarpeellisuutta tuoda itseään väkijoukossa esille, mutta se ei tarkoita, etteikö hän arvostaisi itseään tai uskaltaisi tehdä rohkeita päätöksiä ja asioita elämässään.

Kirjailija Mel Robbins on todennut oivasti, kuinka itsevarmuus on käytännössä yhtä kuin from thought to action. Kykyä saattaa ajatus teoksi.

Epäonnistumisen riskistä huolimatta itsevarma ihminen toimii, vasten mahdollista jännittämistä tai pelkoa. Tämä on se hetki, jossa itsevarmuutta voi harjoitella. Muutatko ajatuksesi, haaveesi ja halusi toiminnaksi? Vai pysäyttääkö pelko tai jännitys sinut toimettomaksi? Sillä oletko ekstrovertti vai introvertti, (eli sosiaalisuudesta energiaa ammentava vai siitä kuormittuva), ei ole lopulta tässä tilanteessa mitään merkitystä.

Itsevarmat ihmiset todennäköisemmin saavuttavat mitä haluavat, koska he useammin toimivat ja näin tekevät potentiaalisista tilanteista mahdollisia saavutuksia. He ovat ennen kaikkea halukkaita yrittämään, tiedostaen mahdollisuuden onnistua tai epäonnistua. Epävarma ihminen jättää usein toimimatta, koska pelkkä ajatus pieleen menemisestä, epäonnistumisesta tai menetyksestä tuntuu lamaannuttavalta.

Itsevarmuus ei tarkoita jännittämisen tai pelkäämisen totaalista poissaoloa, vaan toimintakykyä niistä huolimatta.

Itsevarma ihminen kykenee myöntämään omat puutteensa, ja hyväksymään ne myös muissa, osana inhimillisyyttä ja ihmisenä oloa. Se tekee myös riskien ottamisen ja toiminnan helpommaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s