Mitä itsevarmuus on (ja mitä se ei ole)

Itsevarmuus liitetään usein korkean statuksen henkilöihin, hyvin pärjääviin tai muulla tavoin ”korokkeella oleviin” ihmisiin. On totta, että se voi edesauttaa ulkoisten puitteiden saavuttamisessa. Ulkoiset tulokset sekä ansiot ja terve, hyvä itsevarmuus eivät kuitenkaan ole synonyymejä keskenään – päinvastoin.

Listataan ensin, mitä itsevarmuus ei ole:

  • itsekeskeisyyttä ja ylikorostettua itserakkautta
  • täydellisyyttä ja virheettömyyttä
  • huonojen tai kehitettävien puolien totaalista puuttumista
  • muiden ylenkatsomista ja ylemmyyden tunnetta
  • yli-inhimillinen supervoima
  • negatiivisten tunteiden kieltämistä

Hyvä itsevarmuus ei myöskään poissulje:

  • herkkyyttä
  • huonoja päiviä ja kokemuksia

Terve, hyvä itsevarmuus on ennen kaikkea hyväksymistä ja sallimista. Hyvän itsevarmuuden omaava ihminen kykenee näkemään itsessään myös kehitettävää ja myöntämään virheensä. Myös negatiiviset tunteet ja kokemukset nähdään osana elämää.

Itsevarma ihminen ei määrittele arvoaan saavutusten tai muiden ulkopuolisten puitteiden pohjalta. Hän tietää ja tuntee ihmisarvonsa sisäisesti, saavutuksista tai niiden puutteesta huolimatta. Hän kokee olevansa riittävä juuri sellaisena, kuin on.

Itsevarma ihminen uskaltaa luottaa omiin valintoihin ja tehdä niitä itse. Jos hän joskus erehtyy tai valitsee väärin, asian myöntäminen ei ole ongelma. ”Ihminen on erehtyväinen ja virheet inhimillisiä” on yksi peruskäsityksistä. Sen peittelemiseen tai kieltämiseen ei ole syytä.

Muiden ihmisten auttaminen ja heidän hyväkseen tekeminen ei ole itsevarmalta ihmiseltä pois. Hänen ei tarvitse nostaa itseään muiden kustannuksella tai korostaa muiden epäonnistumisia.

Omaa hyvinvointia tukevien rajojen asettaminen on tervettä itsevarmuutta. Hän tunnistaa ja ottaa esille niin itseään kuin muita kohtaan kokemansa epäasiallisen käytöksen. Rajat ovat arvostamista, ja itsevarma ihminen ei koe tarpeelliseksi loukata tai koetella muidenkaan rajoja.

Itsevarmuus on jokaisen kehitettävissä ja saavutettavissa. Sanan mukaisesti voi ajatella, että ihmisellä on pääosin varma ja turvallinen olo sen ihmisen seurassa, jonka kanssa hän viettää elämänsä jokaisen hetken: itsensä. Tuota suhdetta kannattaa vaalia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s