Yksi kysymys, joka muutti kaiken

Päämäärätön haahuilu on yksi ihmiselon ankeimpia olotiloja. Jos suuntaviivat puuttuvat, olemme taipuvaisia alisuorittamiseen tai elämiseen ulkopuolelta tulevien odotusten ja ehtojen mukaisesti.

Räpistelin itse jossain muilta omaksuttujen viisauksien, lähipiirin odotusten ja omaan päähän vinosti rakentamieni mallien suossa vielä viisi vuotta sitten. Joidenkin elämän osa-alueiden kohdalla jopa vain vuosi sitten.

Kun muutos lähtee käyntiin omien ajatusten voimasta, se voi olla myös nopea.

Entä jos jatkaa samaa vanhaa paskaa, eikä muuta mitään, kysyi ystäväni. Joskus on valittava ns. kahden pahan välillä, tässä tapauksessa muutoksen kivun ja muuttumattomuuden aiheuttaman ahdistuksen välillä.

Kliseinen kysymys ”mitä haluat elämältä?” esitetään usein tilanteessa, jossa eteen on tullut jonkinlainen umpikuja. Moni ei tiedä, ei tiedä vielä, tai koko elämä saattaa kulua niin, ettei vastausta saavuta. Se on kamalan surullista. Uniikin ihmisyksilön hiipuva potentiaali on elämänkokoinen menetys.

Yllä mainittu ”mitä elämältä haluat?”-kysymys ei kuitenkaan viittaa otsikkoon, vaan on vasta varsinaisen kysymyksen hyvä kaveri.

Kun maalailin omia suuntaviivoja tulevaisuuteen, se mikä sai lopulta tunnetilamuutoksen (ja myös toiminnallisen muutoksen) aikaan, oli:

”Mitä menetän, jos en toteutakaan sitä?”

Pelko on yksi ihmisen käyttäytymistä voimakkaimmin ajavista tunteista.

Menettämisen pelko, ja tässä kohden nimenomaan menetetyn mahdollisuuden pelko, oli käänteentekevä ja havahduttava. Ajatus tilaisuuden heittämisestä hukkaan tuntuu järkyttävältä, kun se koskee syvimpiä haluja ja tarpeita. En voi tehdä itselleni näin.

Aloitin tietoisesti omien ajatusmallien ja tapojen muuttamisen.

Merkityksellinen tekeminen kumpuaa siitä, kuka sisimmässään on. Ei muiden ihmisten luomista odotuksista (”vanhemmat halusivat, että minusta tulee X”) tai yhteiskunnan odotuksista (”käy koulu, hanki ammatti, ura, perhe ja asuntolaina, tietyssä järjestyksessä tiettyyn ikään mennessä, ollaksesi kunnollinen ihminen”). Ei. Ei, ei.

Tee itsesi kanssa pieni ajatusleikki.

Keskity yhteen asiaan, siihen mitä haluaisit. Se voi olla ammatillinen haave, harrastukseen liittyvä päämäärä, tai jokin muu tavoite. Se mitä eniten sisimmässäsi haluat.

Kuvittele että olet tilanteessa, jossa sinun on otettava asian eteen ensimmäinen askel. Se voi olla hiukan pelottavaakin, mutta tunnustele, miltä kihelmöivä ilo ja onnistuminen tuntuisivat. Sekä aivot että keho ovat siitä jännittävä kapistus, että ne voivat tuottaa fyysisen tunteen ja reaktion, tapahtuipa kuvitelmasi oikeasti tai vain mielessäsi.

Tämän jälkeen, hyppää suoraan syvään päätyyn: miltä lopputuloksen saavuttaminen tuntuisi? Ajattele hetkeä kun olisit sen itsesi sisällä, joka on saavuttanut tuon tavoitteen. Mitä silloin ajattelisit? Mitä näet? Suorastaan piehtaroi tuossa tunnelmassa, ja anna itsesi upota sen syövereihin oikein kunnolla.

Ja sitten. Ota se ajatuksissa itseltäsi pois. Repäise irti, ja mieti elämää ilman. Et saakkaan sitä. Musertaako tunne, millaista elämä on?

Silloin tiedät, ettei sinulla ole muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa.

Kuten Tommy Tabermann on viisaasti todennut: kuinka paljon rohkeutta uskallat tänään jättää käyttämättä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s