Vedätkö puoleesi vääränlaisia ihmissuhteita? Yksinkertainen ratkaisu

Yksinkertainen, mutta ei välttämättä helppo. Silti kaiken tehdyn panostuksen arvoinen!

Jokaisen ihmissuhteen pohja on siinä, minkälainen suhde sinulla on itsesi kanssa. Vedämme siis hyvin usein puoleemme sitä, mitä olemme. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Se mitä ajattelemme itsestämme, vaikuttaa suoraan siihen millaisia olemme parisuhteessa, tai missä tahansa muissa elämän ihmissuhteissa.

Kyseisiin ajatuksiin vaikuttaa koko historiamme, edelliset suhteet, omaksutut uskomukset, sekä itsetuntemuksen ja -arvostuksen laatu.

Jos et koe itseäsi riittäväksi, rakkauden tai tasapainoisen suhteen arvoiseksi, on suurempi riski, että sallit itseäsi kohdeltavan huonosti. ”Vähempi” riittää tai et usko ansaitsevasi parempaa, ja et osaa tai pysty asettamaan terveitä, tasapainoisia ja normaaleja rajoja sille, kuinka sinua kohdellaan.

Jos rakkautemme tai edes välittämisemme itseämme kohtaan on täysin toisista riippuvainen (”tykkään itsestäni jos sinä tykkäät minusta”), on vaarana että suhteessa ilmenee tarpeetonta draamaa, tietynlaista riippuvuutta toisesta ja itsensä muuttamista toisen odotusten mukaiseksi (vastoin todellista omaa halua ja minuutta!)

Missä siis ratkaisu?

Tämä on klisee, joissakin tilanteissa myös kipeältä tuntuva, mutta enemmän totta kuin mikään muu: muutos lähtee sinusta itsestäsi. Aina. Koskaan et voi muuttaa muita, eikä se ole sinun tehtäväsi, eikä sinun vastuullasi.

Itseesi, omiin kokemuksiisi, ajatuksiisi ja tunteisiisi sinulla on sitä vastoin kaikki valta. Kyseisen muutoksen voi aloittaa milloin vain, taustasta riippumatta, itselleen sopivan kokoisin askelin.

Tässä kohden on hyvä toistaa alussa mainittu: yksinkertaista, mutta ei välttämättä aina helppoa. Silti ehkä elämäsi kannattavin työ!

Voit miettiä asiaa myös tältä kannalta: jos olet yksin, ja tunnet olosi tylsistyneeksi tai turhautuneeksi, ketä voit ”syyttää”? Itseäsi, olethan vain itsesi kanssa. Mutta jos olet toisen ihmisen seurassa, ja tunnet samoja tunteita, eikö olekin kovin helppoa leimata hänet tylsäksi? Tässäkin tilanteessa sinulla on mahdollista ajatella ja tuntea, että viihtyvyytesi on kiinni itsestäsi eikä ulkopuolisista tekijöistä. Sinulla on tietty tarina niin itsestäsi kuin muista, se jota päänsisäisessä puheessasi itsellesi kerrot. Se toteuttaa itseään.

Huomaatko: sinulla on aina itsellä vastuu sekä ajatuksistasi, että niiden pohjalta syntyneistä tunteista?

Kun saavutat tasapainon oman mielesi kanssa, opit huomaamaan kuinka kokemasi asiat myös ihmissuhteissa ovat omissa käsissäsi. Se mitä ajattelet itsestäsi, peilaantuu takaisin toisista. Mitä sallit, missä menee rajasi, pidätkö niistä kiinni? Arvostatko itseäsi, miten sinua saa kohdella, ja miten itse kohtelet muita?

Kun hyväksyt itsesi, ymmärrät ajatuksesi ja tunteesi, olet ihmissuhteissa vapaa ja riippumaton. Tämä ei liity mitenkään siihen, että et haluaisi olla muiden ihmisten kanssa, tai et haluaisi parisuhdetta. Tiedät vain, että et tarvitse sitä samalla tavalla, kuin vaikka tarvitset happea pysyäksesi hengissä.

Haluat vuorovaikutuksellisia, tasapainoisia ja elämään hyvällä tavalla sisältöä tuovia ihmissuhteita? Etsi itsestäsi se tasapainoinen, omaan elämään hyviä asioita tuova Sinä, jolle oma hyvinvointi on tärkeää.

Elinikäinen ja päättymätön suhde, jonka vietät elämäsi aikana, on itsesi kanssa. Vaali sitä, panosta siihen, opettele rakastamaan sitä. Sen jälkeen kaikki ihmissuhteesi muuttuvat – automaattisesti, väistämättä ja kuin itsestään.

Ymmärtävä ja tukeva (pari)suhde voi totta kai parantaa syvätkin henkiset haavat, ja yllä kuvattu prosessi voi tapahtua toisen rinnalla. Tämä onnistuu, kun toinen on ymmärtävä, tasapainoinen ja vakaa.

Kun olet aidosti oma itsesi hyväksyen ja ominaisuuksiesi aitouteen luottaen, vedät väistämättä puoleesi samankaltaisia ihmisiä. Jos koet toistavasi haitallisia kaavoja suhteissasi, selkiytä itsellesi, mitä haluaisit. Aloita matka itsestäsi tuota määränpäätä kohden.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s