Itsemyötätuntoa harjoittamalla irti nykypäivän paineista (ja miksi pelkkä somepaasto ei välttämättä auta)

Riittämättömyyden tunne ja jatkuva suorittamisen paine piinaavat erityisesti milleniaaleja. Ylen julkaisemassa haastattelussa esikoiskirjailja ja tunnettu bloggaaja Eeva Kolu, 34, avaa oman burn outinsa taustoja ja tämän päivän haasteita niin työ- kuin arkielämässä.

Haasteet, vaatimukset ja muuttunut maailma ovat todellisia, tehokkuus päivän sana. Menestymisen ja positiivisuuden paineet sekä yksilöllisyyden alleviivaaminen ylläpitävät mielikuvaa halutusta oman elämänsä sankarista, jolla on kaikki hanskassa. Odotukset ovat supersuorittajan tasolla.

Ihmisyys ja inhimillisyys ovat todellisuudessa kuitenkin aivan muuta. Pakka on useimmiten sekaisin, enemmän tai vähemmän.

Avuksi kokonaisongelmaan on tarjottu laajalti mm. somepaastoa. Riittämättömyyden tunne kasvaa usein vertaamalla, jonka riskiä sosiaalinen media kasvattaa. Itselleen saattaa asettaa tarpeettoman korkeita tavoitteita, jotka eivät ole linjassa syvimmän minän kanssa. Pitäisi olla X, Y ja Z, koska muutkin ovat.

Laumapaine ja hyväksynnän hakeminen ulkopuolelta voivat toimia motivaattoreina, mutta eivät välttämättä takaa sisäistä tyytyväisyyttä ja mielenrauhaa.

Pelkkä somepaasto ei auta, jos omaat taipumusta täyttää muiden odotuksia ja toiveita ohi omiesi.

Negatiivisten ajatusten kyseenalaistaminen

Itsemyötätunto tarkoittaa ennen kaikkea hyväksymistä. Jokainen vastaanhangoittelu omia ominaisuuksiaan kohtaan haastaa niiden lupaa olla olemassa. Lupaasi olla inhimillinen ihminen.

On jokaisen omassa vallassa, mitkä ovat ne ominaisuudet, joita haluaa kehittää (”parantaa”) ja jotka hyväksyä. Mitkä ovat aidosti sinulle tärkeitä asioita, ja mitkä eivät? Osaatko erotella, mitä asioita kehität itsessäsi omasta ilosta ja kiinnostuksesta, mitä ulkopuolelta tulevista odotuksista? Mitä arjessasi tapahtuisi, jos päästäisit viimeisistä irti?

Itsemyötätunto on myös rajojen asettamista. Kykenetkö olemaan myötätuntoinen itsellesi, kun et vain jaksa ja halua? Osaatko sanoa silloin muille ei, ja vaalia omaa jaksamista sekä palautumista?

Oma tie kohti tämän hetkistä mielenrauhaa on ollut pitkä prosessi (ja jatkuu elämän loppuun asti!), mutta suurin vaikutus on ollut ajatusten hallinnan oppimisella. Kun lopulta konkreettisesti ymmärsin ja omaksuin, kuinka ajatus on pelkkä ajatus ellen anna sille valtaa, ne lakkasivat hallitsemasta. Kun stressiä aikaansaavat, turhia vaatimuksia sanelevat ajatukset pysyivät poissa, hyvinvointi nousi kohisten.

Ajatukset jotka sallimme, joko vahvistavat tai heikentävät uskomuksiamme.

Päätin tietoisesti toistaa mielessäni ajatuksia, jotka lisäävät hyvinvointia. Puhun itselleni kuin parhaalle ystävälleni. En vertaisi häntäkään supertähtiin, supersankareihin tai keneenkään toiseen, koska hän on ainutlaatuinen ja rakastettava juuri omana itsenään. Niin siis olen minäkin. Ja sinä.

Negatiiviset ajatukset nousevat pintaan, kun vertaat itseäsi johonkuhun toiseen. On vain yksi sinä, ja vain sinä voit olla juuri oikea versio itsestäsi.

On eri asia inspiroitua toisten tekemisistä, kuin kokea puutetta jostakin, mitä joku toinen on, mitä hän omistaa tai mitä hän tekee. Palaa takaisin sinuun, omiin asioihin, jotka saavat sinut onnelliseksi. Jos käytät sosiaalista mediaa, kuluttaen ja/tai sisältöä tuottaen, löydä persoonallisuuden rikkaus: sinulla on oma uniikki historiasi ja elämäsi, toisilla ihmisillä omansa. Eikö se herätäkin uteliaisuutta? Erilaisuus, yllätyksellisyys? Kun vaihdat vertaamisen siihen että keskityt omiin mahdollisuuksiin, potentiaaliin, (muilta) inspiroitumiseen ja kokemukseesi olla _juuri sinä_, ulkopuolelta tuleva paine hiljenee.

Somepaasto voi toki olla hyväksi silloin, jos haluat esimerkiksi viettää aikaa enemmän irti ruudusta.

Joskus oma autenttisuus voi löytyä niinkin yksinkertaisella tavalla kuin muistelemalla, mitä rakastit tehdä kun olit 7-10 vuotias? Entä jos heittäytyisit sen pariin nyt?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s